JADŁOSPIS

(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

11.12.2017 r. – 15.12.2017 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

11.12.2017

PONIEDZIAŁEK

I. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, sałatą zieloną, polędwicą sopocką., pomidorem, kiszonym ogórkiem i kiełkami rzodkiewki, kawa zbożowa z mlekiem.

II. jabłko, marchewka, sok z aronii / woda mineralna.

1, 6, 7

Zupa krupnik z dwoma rodzajami kasz: jaglaną i jęczmienną (na wywarze mięsno-jarzynowo- lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną zieloną pietruszką, filet z miruny w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, surówkaz kapusty pekińskiej z papryką, koperkiem, jabłkiem, kompot

1, 3, 4, 7, 9

Budyń czekoladowy z prażonymi płatkami migdałowymi.

7, 8

12.12.2017

WTOREK

I. Twarożek a la tzatziki (z zielonym ogórkiem, koperkiem, czosnkiem), pieczywo mieszane z masłem, kawa zbożowa z mlekiem.

II. winogrona bezpestkowe jabłko, sok przecierowy z marchewki / woda mineralna

1, 7

Zupa lekki kapuśniaczek dla dzieci z ziemniakami (na wywarze mięsno – jarzynowym), zapiekanka z makaronu, szynki i warzyw gotowanych al dente (brokuł, kalafior, marchew, groszek zielony) z sosem serowo -beszamelowym, kompot.

1, 3, 6, 7, 9

Talerzyk rozmaitości: cząstka banana, mandarynki, kiwi, gruszki orzechy nerkowca, rodzynki królewskie, ciasteczka be-be, napar z mięty.

1, 3, 8

13.12.2017

ŚRODA

I. Jaglanka na mleku z dodatkiem siemienia lnianego i żurawiny, chałka z masłem i konfiturą niskosłodzoną malinową.

II. banan, marchewka, sok jabłkowy / woda mineralna.

1, 3, 7

Zupa porowa krem z grzankami ziołowymi (na wywarze mięsno – jarzynowo – lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką, schab po sztygarsku (z frankfuterkiem), ziemniaki, buraczki zasmażane, kompot.

1, 6, 7, 9

Chleb żytni z masłem, sałatą zieloną, jajkiem gotowanym, pomidorem, zieloną oliwką i szczypiorkiem, herbata ziołowo – owocowa.

1, 3, 7

14.12.2017

CZWARTEK

I. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pastą z tuńczyka (z kiszonym ogórkiem i zieloną cebulką) i pomidorkiem koktajl., kawa zbożowa z mlekiem.

II. kiwi, jabłko, sok pomarańczowy / woda mineralna.

1, 4, 7

Zupa marchwianka z ziemniak. (na wywarze mięsno – jarzynowo-lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką, gulasz z drobiu z papryką kolorową, kasza bulgur (z pszenicy durum), fasolka szparagowa mix (zielona/żółta) z sezamem, kompot.

1, 7, 9, 11

Bananowo – malinowa wyspa z jogurtem greckim i posypką z granoli z płatków owsianych, orkiszowych, orzechów włoskich, żurawiny i miodu (wyrób własny).

1, 7, 8

15.12.2017

PIĄTEK

I. Kabanosik drobiowy, różowy chrzanik (z sokiem z buraków) do chrupania: biała rzodkiew i papryka czerwona, pieczywo mieszane z masłem, kawa zbożowa z mlekiem

II. ananas, paluch kukurydziany, sok z czarnej porzeczki/woda min.

1, 6, 7

Zupa pomidorowa z ryżem (na wywarze mięsno – jarzynowo-lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką, kotlecik z jaj, ziemniaki puree z koperkiem, surówka z marchewki z prażonym słonecznikiem, szpinak z czosnkiem i fetą, kompot.

1, 3, 7, 9

Mus z jabłek (z rodzynkami i cynamonem), wafle zbożowo – ryżowe.

1

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.30

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.