JADŁOSPIS 
od 15.04.2024r. do 19.04.2024r.

 

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

15.04.2024r.

 


1,3,7,9

I. Płatki kukurydziane na mleku , chałka z masłem i miodem (dieta bezmleczna: na mleku owsianym)

II.
Kalarepa, woda

Zupa kapuśniak (na wywarze mięsno warzywnym)
Makaron z truskawkami
Kompot wieloowocowy

Chleb słonecznikowy z masłem, żółtym pomidorem i szczypiorkiem
Napar z owoców leśnych

Wtorek

16.04.2024r.

 

1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, szynką drobiową, pomidorem i ogórkiem zielonym
Herbata z cytryną

II.
Kiwi, woda

Zupa krupnik z lubczykiem (na wywarze mięsno warzywnym)
Kotlet schabowy z ziemniakami i surówką wiosenną z rzodkiewką
Kompot wieloowocowy


Świeży ananas
ciastka zbożowe
herbata melisa

Środa
17.04.2024r.

1,3,7,9

I. Baton z masłem, parówki dla dzieci 100% szynki z ketchupem, mini ogóreczki
Herbata czarna
II.
Jabłko, woda

Zupa szpinakowa (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Risotto drobiowe z warzywami
Kompot wieloowocowy


Budyń czekoladowy z wiórkami kokosowymi (dieta bezmleczna: na mleku roślinnym)
Lemoniada

Czwartek

18.04.2024r.


1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą żywiecką, papryką kolorową i białą rzodkiewką
Herbata z limonką
II.
Banan, woda

Zupa jarzynowa z zacierką (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Kartacze z mięsem i prażoną cebulką (wyrób własny)
Kompot wieloowocowy

 

Smoothie brzoskwiniowe
wafle ryżowe

Piątek

19.04.2024r.

 

1,3,4,7,9

I. Bułka wieloziarnista z masłem, pastą z makreli z zieloną cebulką i ogórkiem kiszonym
Herbata z cytryną
II. Gruszka, woda

Krem z zielonych warzyw z gr. ptysiowym (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Jajko sadzone z ziemniakami i sałatą masłową ze śmietaną
Kompot wieloowocowy

 

Muffinki marchewkowe (wyrób własny)
sok 100% jabłkowy

 

 

 

JADŁOSPIS 
od 22.04.2024r. do 26.04.2024r.

 

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

22.04.2024r.

1,3,7,9

I. Bułka kajzerka z masłem i twarożkiem wiosennym

Kakao (dieta bezmleczna: na mleku owsianym)

II.
Banan, woda

Zupa chłopska (na wywarze mięsno warzywnym)
Kluski na parze z sosem jogurtowym z dodatkiem gorzkiej czekolady
Kompot wieloowocowy


Chleb żytni z masłem pastą guacamole z kiełkami słonecznika
Napar brzoskwiniowa

Wtorek

23.04.2024r.

 

1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą szynkową, sałatą rzymską i pomidorem

Herbata z cytryną

II.
Kalarepa, woda

Rosół z makaronem (na wywarze mięsno warzywnym)
Filet z kurczaka w cieście curry z ziemniakami i duszoną marchewką
Kompot wieloowocowy


Kisiel morelowy ze świeżym jabłkiem
Lemoniada

Środa

24.04.2024r.


1,3,7,9

I. Chleb razowy z masłem, gotowaną piersią z indyka, papryką kolorową i białą rzodkiewką
Herbata czarnaII. Melon, woda

Zupa kalafiorowa(na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Gulasz z szynki wieprzowej z kaszą jęczmienną na sypko i surówką z ogórka konserwowego z cebulą czerwoną i miodem
Kompot wieloowocowy


Wafle ryżowe ze 100% masłem orzechowym
Herbata truskawkowa

Czwartek

25.04.2024r.


1,3,7,9

I. Chleb kukurydziany z masłem, pasztetem kremowym, roszponką i ogórkiem
Herbata czarna

II.
Marchew, woda

Zupa koperkowa (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, warzywami i serem
Kompot wieloowocowy

 

Mix świeżych owoców z jogurtem naturalnym i nasionami chia
Lemoniada

Piątek

26.04.2024r.

 

1,3,4,7,9

I. Chleb foremkowy z masłem, jajkiem na twardo, rzodkiewką i szczypiorkiem
Kawa zbożowa z mlekiem (dieta bezmleczna: na mleku owsianym)
II. Truskawki, woda

Zupa pomidorowa z muszelkami (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Burger rybny domowy z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej, pora i papryki
Kompot wieloowocowy

 

Koperty z ciasta francuskiego z brzoskwinią (wyrób własny)
Woda z pomarańczą

 

 

Godziny posiłków:

         śniadanie - 9.00

           obiad - 12.00

           podwieczorek - 14.15

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.