JADŁOSPIS
od 15.04.2024r. do 19.04.2024r.
Dzień tygodnia |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 15.04.2024r.
|
I. Płatki kukurydziane na mleku , chałka z masłem i miodem (dieta bezmleczna: na mleku owsianym) |
Zupa kapuśniak (na wywarze mięsno warzywnym) |
Chleb słonecznikowy z masłem, żółtym pomidorem i szczypiorkiem |
Wtorek 16.04.2024r.
1,3,7,9 |
I. Pieczywo mieszane z masłem, szynką drobiową, pomidorem i ogórkiem zielonym |
Zupa krupnik z lubczykiem (na wywarze mięsno warzywnym) |
|
Środa 1,3,7,9 |
I. Baton z masłem, parówki dla dzieci 100% szynki z ketchupem, mini ogóreczki |
Zupa szpinakowa (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną |
|
Czwartek 18.04.2024r.
|
I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą żywiecką, papryką kolorową i białą rzodkiewką |
Zupa jarzynowa z zacierką (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną |
Smoothie brzoskwiniowe |
Piątek 19.04.2024r.
1,3,4,7,9 |
I. Bułka wieloziarnista z masłem, pastą z makreli z zieloną cebulką i ogórkiem kiszonym |
Krem z zielonych warzyw z gr. ptysiowym (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną |
Muffinki marchewkowe (wyrób własny) |
JADŁOSPIS
od 22.04.2024r. do 26.04.2024r.
Dzień tygodnia |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 22.04.2024r. 1,3,7,9 |
I. Bułka kajzerka z masłem i twarożkiem wiosennym Kakao (dieta bezmleczna: na mleku owsianym) |
Zupa chłopska (na wywarze mięsno warzywnym) |
|
Wtorek 23.04.2024r.
1,3,7,9 |
I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą szynkową, sałatą rzymską i pomidorem Herbata z cytryną |
Rosół z makaronem (na wywarze mięsno warzywnym) |
|
Środa 24.04.2024r.
|
I. Chleb razowy z masłem, gotowaną piersią z indyka, papryką kolorową i białą rzodkiewką |
Zupa kalafiorowa(na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną |
|
Czwartek 25.04.2024r.
|
I. Chleb kukurydziany z masłem, pasztetem kremowym, roszponką i ogórkiem |
Zupa koperkowa (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną |
Mix świeżych owoców z jogurtem naturalnym i nasionami chia |
Piątek 26.04.2024r.
1,3,4,7,9 |
I. Chleb foremkowy z masłem, jajkiem na twardo, rzodkiewką i szczypiorkiem |
Zupa pomidorowa z muszelkami (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną |
Koperty z ciasta francuskiego z brzoskwinią (wyrób własny) |
Godziny posiłków:
śniadanie - 9.00
obiad - 12.00
podwieczorek - 14.15
Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.