JADŁOSPIS

(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

27.05.2019 r. – 31.05.2019 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

27.05.2019

PONIEDZIAŁEK

 

1,3,4,7,9

I. Płatki owsiane na mleku z żurawiną, rogalik z masłem i 100% dżemem jagodowym

II. jabłko, sok karotka /woda

Zupa pomidorowa z makaronem literki (na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, ze śmietaną Makaron świderki z białym serem polany 100% sosem z truskawek Kompot wieloowocowy Chleb żytni z masłem, pastą z tuńczyka Herbata melisa

28.05.2019

WTOREK

 

1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, szynką konserwową, pomidorem i ogórkiem zielonymKakao

II. kiwi, sok brzoskwiniowy /woda

Zupa krupnik (na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem chudej wędliny i warzyw z sosem beszamelowo serowym Kompot wieloowocowy Mus z jabłek z rodzynkami i cynamonem Herbata z cytryną

29.05.2019

ŚRODA

 

1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, jajkiem na twardo, pomidorem, szczypiorkiem Bawarka

II. gruszka, sok pomarańczowy/ woda

Zupa jarzynowa (na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, ze śmietaną Makaron Farfalle z zapiekany ze szpinakiem i kurczakiem Kompot wieloowocowy Kasza manna z 100% sosem wiśniowym Herbata owocowa

30.05.2019

CZWARTEK

 

1,3,7,9

I. Baton z masłem, żółtym serem, sałatą zieloną, pomidorem i ogórkiem zielonym Herbata owocowa

II. Winogrona bezpestkowe, sok z cz. porzeczki /woda

Zupa szpinakowa (na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, omlet ze szczypiorkiem, ziemniaki, marchew z groszkiem zielonym Kompot wieloowocowy Bułeczki drożdżowe z nadzieniem różanym posypane sezamem Herbata owocowa

31.05.2019

PIĄTEK

 

1,3,4,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, z pastą z wędzonej makreli i ogórkiem kiszonym Kawa zbożowa z mlekiem

II. marchew, sok winogronowy / woda

Zupa pieczarkowa (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, Filet z miruny z ziemniakami surówka z kapusty pekińskiej z papryką i jabłkiem Kompot wieloowocowy

Chleb orkiszowy z masłem, pastą pomidorowo – czosnkową z zieloną pietruszką i żółtym serem Herbata owocowa

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.30

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.