JADŁOSPIS

(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

17.09.2018 r. – 21.09.2018 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

17.09.2018

PONIEDZIAŁEK

 

1, 3, 7, 9

I. Płatki owsiane na mleku z dodatkiem żurawiny, baton z masłem, bananem i truskawką. Herbata owocowa

II. marchewka, wafle kukurydziane, sok pomarańczowy / woda mineralna.

Zupa ogórkowa z ryżem (na wywarze mięsno – jarzynowo – lubczykowym) z zieloną pietruszką. Kluski na parze z sosem truskawkowym, kompot Kanapka z szynka gotowaną, z pomidorem i zielonym ogórkiem, herbata z cytryną

18.09.2018

WTOREK

 

1, 3, 7, 9

I. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pasztetem z drobiu, pomidorem, kiełkami rzodkiewki, kawa zbożowa z mlekiem.

II. brzoskwinia, jabłko, sok przecierowy z marchewki / woda mineralna

Zupa kalafiorowa z kaszą manną (na wywarze mięsno - jarzynowo- lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką, kotlecik schabowy w panierce z sezamem, ziemniaki, surówka z kapusty i marchwi, kompot. Kisiel z rodzynkami, paluchy kukurydziane sok multiwitamina / woda

19.09.2018

ŚRODA

 

1, 3, 7, 9

I. Baton z pastą pomidorowo-czosnkową z zieloną pietruszką herbata z cytryną

II. winogrona, sok jabłkowy/woda mineralna

Zupa krem z brokułów, prażonymi pestkami dyni ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką, omlet ze szczypiorkiem, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, kompot. Bułka graham, masło, ser waniliowy, kakao

20.09.2018

CZWARTEK

 

1, 3, 7, 9

I. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, sałatą zieloną, żółtym serem, papryką, szczypiorkiem kawa zbożowa z mlekiem

II. banan, jabłko, sok z czarnej porzeczki / woda mineralna

Zupa jarzynowa z ziemniakami (na wywarze mięsno – jarzynowo – lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką. Kurczak duszony, ryż, sałatka z młodej kapusty i marchewki, kompot Kasza manna z sokiem malinowym, herbata owocowa

21.09.2018

PIĄTEK

 

1, 3, 4, 7, 9

I. kabanos drobiowy, chrzanik z żurawiną, ogórek zielony, rzodkiewka, pieczywo mieszane z masłem kawa zbożowa z mlekiem

II. gruszka, marchewka, sok winogronowy/woda mineralna

Zupa pomidorowa z makaronem, paluszki rybne z ziemniakami, sałaka z pora, jabłka i jogurtem greckim, kompot Mix owocowy z podpłomykiem, woda

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.30

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.