JADŁOSPIS

(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

22.07.2019r. – 26.07.2019r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

22.07.2019

PONIEDZIAŁEK

1, 3, 7, 9

I. Płatki kukurydziane na mleku, chałka z masłem i 100% konfiturą śliwkową

II. Jabłko, sok winogronowy /woda

Zupa jarzynowa (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką. Naleśniki z białym serem i dodatkiem 100% dżemu owocowego Kompot wieloowocowy Tost z chleba pełnoziarnistego z żółtym serem, szynką konserwową i czerwoną papryką Lemoniada (wyrób własny)

23.07.2019

WTOREK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, szynką białą, papryką czerwoną i ogórkiem zielonymHerbata z cytryną

II. Kiwi, sok brzoskwiniowy /woda

Krem z marchwi z groszkiem Ptysiowym (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, Kopytka z gulaszem wielowarzywnym i parówką z szynki Kompot wieloowocowy Kisiel owocowy z podpłomykiem Woda z cytryną

24.07.2019

ŚRODA

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, pasztetem kremowym i ogórkiem kiszonym Bawarka

II. Truskawki, sok pomarańczowy/ woda

Zupa ogórkowa z ryżem (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem chudej wędliny i warzyw z sosem beszamelowo serowym Kompot wieloowocowy Chleb królewski z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem Herbata melisa

25.07.2019

CZWARTEK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, szynką konserwową, pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem Herbata z cytryną

II. Winogrona bezpestkowe, sok z cz. porzeczki /woda

Zupa cebulowa z zacierką (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, ze śmietaną. Kotlet schabowy z ziemniakami, Mizeria Kompot wieloowocowy Galaretka owocowa z kleksem z jogurtu naturalnego /wyrób własny/Woda niegazowana

26.07.2019

PIĄTEK

1, 3, 4, 7, 9

I. Baton z masłem, żółtym serem, sałatą zieloną, pomidorem i ogórkiem zielonymHerbata owocowa

II. Marchew, sok winogronowy / woda

Zupa pieczarkowa (na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, Kotlet rybny z ziemniakami surówka z kapusty pekińskiej z papryką i jabłkiem Kompot wieloowocowy Talerz owoców z bakaliami Lemoniada

 

29.07.2019r. – 31.07.2019r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

29.07.2019

PONIEDZIAŁEK

1, 3, 7, 9

I. Płatki czekoladowe na mleku, rogalik z masłem i 100% dżemem jagodowym

II. Banan, sok karotka /woda

Zupa Szpinakowa (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, Racuchy z jabłkiem prażonym posypane cukrem pudrem Kompot wieloowocowy Chleb królewski z masłem, jajkiem na twardo, pomidorem, szczypiorkiem Herbata owocowa

30.07.2019

WTOREK

1, 3, 7, 9

I. Baton z masłem, polędwicą sopocką zieloną sałatą, pomidorem i czerwoną papryką Bawarka

II. Kiwi, sok brzoskwiniowy / woda

Zupa Żurek (na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, Pierś z kurczaka w cieście z ziemniakami surówka z marchewki i brzoskwiń, Kompot wieloowocowy Koktajl z truskawek na maślance z nasionami chia Paluch kukurydziany

31.07.2019

ŚRODA

1, 3, 7, 9

I. Baton z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem Herbata owocowa

II. Jabłko, sok multiwitamina/woda

Zupa z fasolki szparagowej (na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, ze śmietaną Makaron Farfalle zapiekany ze szpinakiem i kurczakiem Kompot wieloowocowy Smoothie brzoskwiniowo truskawkowe z cytryną i miętą Wafle podpłomyki

CZWARTEK

     

PIĄTEK

     

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.30

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.