JADŁOSPIS

(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

07.01.2019 r. – 11.01.2019 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

07.01.2019

PONIEDZIAŁEK

1, 3, 7, 9

I. Płatki owsiane na mleku z żurawiną, rogalik z masłem i 100% dżemem wiśniowym

II. marchew sok winogronowy / woda

Zupa cebulowa z zacierką (na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, Kluski leniwe z masłem klarowanym Marchewka z brzoskwinią Kompot wieloowocowy Pieczywo mieszane z masłem, szynką białą, pomidorem i ogórkiem kiszonym Herbata z cytryną

08.01.2019

WTOREK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, szynką konserwową, ogórkiem zielonym i rzodkiewką Kawa zbożowa

II. banan, sok marchewkowy/woda

Zupa grochowa z grzankami (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, Kotlet mielony (wołowy) z ziemniakami i surówką z buraków Kompot wieloowocowy Budyń waniliowy z 100% sokiem owocowym /wyrób własny/Herbata owocowa

09.01.2019

ŚRODA

1, 3, 7, 9

I. Baton z masłem, twarogiem ze szczypiorku, rzodkiewki i zielonego ogórka Herbata owocowa

II. jabłko, sok pomarańczowy/ woda

Zupa koperkowa (na wywarze mięsno- warzywnym) ze śmietaną jarzyną i zieloną pietruszką, Makaron spaghetti z sosem bolońskim z warzywami, mięsem mielonym Kompot wieloowocowy Chleb królewski z kiełbasą oławską, papryką czerwoną i pomidorem Kakao

10.01.2019

CZWARTEK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, parówki dla dzieci z ketchupem, pomidor Bawarka

II. Gruszka, sok przecierowy/ woda

Zupa ogórkowa (na wywarze mięsno- warzywnym) ze śmietaną jarzyną i zieloną pietruszką, Pierś z kurczaka w cieście z ziemniakami surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka Kompot wieloowocowy Galaretka owocowa z kleksem z jogurtu greckiego /wyrób własny/ciastko zbożowe z rodzynkami Herbata owocowa

11.01.2019

PIĄTEK


1, 3, 4, 7, 9 

I. Pieczywo mieszane z masłem, Jajecznica ze szczypiorkiem Herbata z cytryną

II. Pomarańcza, sok z cz. porzeczki/ woda

Zupa szpinakowa (na wywarze mięsno- warzywnym) ze śmietaną jarzyną i zieloną pietruszką z ziemniakami Filet z miruny smażony, ziemniaki, kapusta kiszona z dodatkiem marchewki Chleb orkiszowy z masłem, żółtym serem, ogórkiem zielonym i rzodkiewką

 

14.01.2019 r. – 18.01.2019 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

14.01.2019

PONIEDZIAŁEK

1, 3, 7, 9

I. Płatki kukurydziane na mleku, chałka z masłem i 100% konfiturą owocową

II. jabłko sok pomarańczowy / woda

Barszcz ukraiński (na wywarze mięsno- warzywnym) ze śmietaną jarzyną i zieloną pietruszkąMakaron z białym serem polany 100% sosem jagodowym.Kompot wieloowocowy Pieczywo mieszane z masłem z pastą z kurczaka, rzodkiewką i ogórkiem kiszonym Herbata z cytryną

15.01.2019

WTOREK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, jajkiem gotowanym szczypiorkiem i rzodkiewkąKawa zbożowa

II. Pomarańcza, sok przecierowy z marchewki / woda

Rosół (na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, Gołąbki bez zawijania z mięsem drobiowo – wieprzowym polane sosem pomidorowym Kompot wieloowocowy Koktajl truskawkowy z siemieniem lnianym wafle kukurydziane

16.01.2019

ŚRODA

1, 3, 7, 9

I. Chleb Królewski z masłem, szynka konserwowa, pomidor i ogórek zielony.Bawarka

II. marchew, sok jabłkowy/woda

Kapuśniak (na wywarze mięsno- warzywnym) z jarzyną i zieloną pietruszką, Gulasz wieprzowy z kaszą orkiszową i sałatką z ogórków kiszonych i marchwi Kompot wieloowocowy Banan z bitą śmietaną posypany wiórkami czekolady (wyrób własny) Herbata z cytryną

17.01.2019

CZWARTEK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, pasztet z drobiu ogórek kiszony i rzodkiewka Herbata z cytryną

II. banan, sok z cz. porzeczki / woda

Zupa kalafiorowa (na wywarze mięsno- warzywnym) ze śmietaną jarzyną i zieloną pietruszką, Kluski z mięsem surówka z selera jabłka i rodzynekKompot wieloowocowy Bułka graham z pastą jajeczną ze szczypiorkiem Napar z melisy

18.01.2019

PIĄTEK


1, 3, 7, 9 

I. Chleb żytni z masłem, żółtym serem, papryką czerwoną i ogórkiem zielonym Herbata owocowa

II. mandarynka, sok winogronowy/woda

Zupa koperkowa (na wywarze mięsno- warzywnym) ze śmietaną jarzyną i zieloną pietruszką, Kotlet z jaj, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i chrzanu Kompot wieloowocowy Budyń z kaszy jaglanej polany sokiem malinowym (wyrób własny) Herbata owocowa

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.30

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.